Kjøpeguide

Velkommen til kjøpeguiden vår. Her forsøker vi å gi en enkel forklaring på hva du må tenke på før du kjøper et vinskap eller et vinlagringsskap. Vi gjennomgår de fem gylne reglene for vinlagring, vanlige spørsmål og svar samt ulike typer vinskap og vinlagringsskap som finnes på markedet i dag. Skulle du ha flere spørsmål og tanker etter å ha lest guiden, er det bare å kontakte vår kundeservice. Våre eksperter står gjerne til tjeneste!

5 gylne regler for vinlagring

Ulike typer vinskap og vinlagringsskap

Vinskap finnes i ulike størrelser, farger og beregnet for ulike typer installasjoner. Det finnes så mange alternativer at det nesten kan føles som en jungel å orientere seg i. Enten du er en glad vinelsker eller en seriøs vinsamler, finnes det et vinskap som dekker ditt behov! Men hva er det som skiller et frittstående, et innbyggingsbar og et integrerbar vinskap fra hverandre? Det får du svar på nedenfor. Les også gjerne avsnittet «viktige spørsmål å stille seg før kjøp av et vinskap eller et vinlagringsskap» litt lengre ned.

Frittstående vinskap

Den vanligste og enkleste typen vinskap er frittstående. Et frittstående vinskap egner seg best på en plass der varmen fra den kan sirkulere på riktig måte - altså ikke innbygd. Et frittstående vinskap må alltid ha en avstand på cirka 10 cm rundt hele produktet så den kan ventileres på riktig måte. Frittstående vinskap finnes både med kompressorkjøling og termoelektrisk kjøling.

Innbyggingsbare vinskap

Et innbyggingsbart vinskap installeres ofte under benkeplaten i et kjøkken eller i et høyskap. Vi tilbyr innbyggingsbare vinskap med en bredde fra 15 cm til 60 cm fra flere ulike varemerker. Vi har også et bredt sortiment av vinskap med ulike dørhøyder tilpasset etter de største kjøkkenkjedenes mål. Vi ønsker at vinskapet ditt skal matche resten av kjøkkenet, og det gjør du enklest ved å sørge for at døren på vinskapet har samme høyde som dørene på kjøkkeninnredningen. Er du usikker på hvilket vinskap som passer best på kjøkkenet ditt? Kontakt oss gjerne! I motsetning til et frittstående vinskap kan et innbyggingsbart vinskap installeres uten hensyn til plassen rundt seg. Ventilasjonen på et innbyggingsbart vinskap skjer gjennom en sokkel foran, og derfor er det viktig at denne ikke dekkes til! Er du usikker på hvordan du skal installere det innbyggingsbare vinskapet ditt? Les gjerne vår installasjonsguide om hvordan du bygger inn det innbyggingsbare vinskapet.

Integrerbart vinkøleskab

Et integrerbart vinskap installeres i et høyskap på nøyaktig samme måte som en innbyggbar stekeovn. Denne typen vinskap er spesielt populær ved planlegging av nye kjøkken. Et integrert vinskap kan ha to typer ventilasjon. Begge typene er skjult, noe som gjør at det integrerte vinskapet smelter ekstra godt inn i kjøkkenet. Den mest eksklusive varianten er skjult frontventilasjon, der ventilasjonen skjules bak døren til vinskapet. Den andre varianten er bakventilasjon, noe som gir et like enhetlig inntrykk, men krever plass til ventilasjonen inne i skapet bak vinskapet samt oppe og nede i skapet. Ta gjerne en titt på installasjonsvideoen for integrerbare vinskap i vår installasjonsguide, eller kontakt vår kundeservice hvis du er usikker på hvordan du skal bygge inn produktet som du er interessert i.

Vinlagringsskap

All ære til vinskap, men ønsker du å oppbevare vinen din over lengre tid og ha like forhold som i en vinkjeller - da skal du velge et vinlagringsskap, du skal satse på! Et ekte vinlagringsskap tar hensyn til de fem gylne reglene: Konstant temperatur (12 grader), ingen lukt (kullfilter), ingen vibrasjon (vibrasjonsfri kompressor), ikke lys (solid dør), passende fuktighet (lavasteiner, vannbeholder og mulighet for avlesing).

Vinlagringskompaniet.no spørsmål og svar

Viktige spørsmål å stille seg før kjøp av en vinkjøler eller et vinlagringsskap
Det kan virke som et enkelt spørsmål, men det er like fullt viktig å tenke på. Har du planer om å drikke vinen med jevne mellomrom og ikke oppbevare den i flere år - da bør du investere i et vinskap. Ønsker du derimot å lagre vinflasker over lengre tid, bør du investere i et vinlagringsskap. Hvis planen er både å lagre og ha viner klare for serveringstemperatur, anbefaler vi et vinskap og et vinlagringsskap, alternativt et multifunksjonsskap som dekker begge behov.
Hvis du har til hensikt å oppbevare både røde og hvite viner, er to temperatursoner å foretrekke. Hvis du tenker å oppbevare én type vin, holder det lenge med én temperatursone. Med tre temperatursoner kan du holde vinen avkjølt ved tre forskjellige serveringstemperaturer. Det passer bra for deg som ønsker å ha champagne, hvitvin og rødvin klar til servering.
Når du først hat begynt å samle på vin, er det ofte vanskelig å slutte. Derfor kan det være en god idé å planlegge for et større antall flasker enn du hadde tenkt deg i utgangspunktet. Av erfaring anbefaler vi derfor at du tar høyde for og investerer i et vinskap som rommer 20 % flere flasker enn du først hadde tenkt. På den måten blir det lett å utvide interessen over tid uten å måtte investere i et nytt vinskap eller et nytt vinlagringsskap.
Et vinskap må plasseres i et rom med inneklima, det vil si mer enn 15 grader, for å fungere optimalt. Dessuten skal det helst ikke forekomme større temperatursvingninger i rommet. De fleste vinlagringsskap har et vintersikringssystem som gjør det mulig å ha det i kaldere omgivelser (helt ned til 0+ grader). Med en slik type skap kan man føle seg trygg også om det er plassert i garasjen eller kjelleren.
Kapasitetsindikasjonene som er angitt for ulike typer vinlagringsskap/vinskap, er ment som informasjon. De vil hjelpe deg med å gjøre et valg i henhold til ønsker og hvor mye plass du har til rådighet. Kapasitetene bygger på en standardflaske av typen "Bordeaux 75 cl tradition". I virkeligheten vil du sannsynligvis samle flasker i ulike former og størrelser. Av praktiske grunner er det sannsynlig å anta at du vil fylle vinskapet med et antall flasker like under maksimumskapasiteten. Hvis et vinskap for eksempel er fylt med bare Bourgogne-flasker, vil rundt 25-30 % færre flasker få plass enn det opprinnelig beregnede antall Bordeaux-flasker.
Hvis vinskapet skal stå i et rom der du ofte befinner deg, er det naturligvis viktig å tenke på lydnivået. Det måles i desibel og er spesifisert for den respektive modellen. En verdi på rundt 40 dB er normalt for vinskap. Imidlertid er det viktig å huske at kjøleenheter er nødt til å avgi noe lyd, ettersom kompressoren må gå med jevne mellomrom og ikke kan lages hundre prosent lydløs.
Lyd er et subjektivt anliggende - en lyd som oppleves forstyrrende for noen, kan oppfattes som helt normal for andre. Veldig ofte er dessuten nye lyder langt mer merkbare den første tiden. Etter en stund venner man seg til dem. Likevel kan det være fint å vite hvilke lyder som er normale, så man slipper å bekymre seg for at noe er galt. Det er hovedsakelig to typer lyd å merke seg når det gjelder vinlagringsskap. Den ene kommer fra kompressoren som går med jevne mellomrom. Vanligvis en dump, brummende lyd. Den andre kommer fra kjøleelementet og minner om en ubåtlyd. Dette kan variere noe i styrke. For innbyggingsbare vinskap er det også snakk om to typer lyd, men de stammer gjerne fra kompressoren og viften som sørger for at vinskapet kan puste. Viften, som også sørger for et gunstig og luktfritt miljø for vinene, går hyppig.
Et vinskap med kompressorkjøling fungerer omtrent som et kjøleskap og er det mest effektive kjølesystemet. En ulempe med kompressorkjølere er at de avgir en lyd når kompressoren går - velg derfor en vinkjøler med lavt lydnivå! Et termoelektrisk vinskap er som oftest mer stillegående og fungerer litt på samme måte som kjøleteknikken i kjølebokser. Ved termoelektrisk kjøling benyttes et peltier-element som avkjøler en stor flate. Kulden sirkulerer deretter ved hjelp av vifter. En ulempe med termoelektriske vinskap er at de ikke er like effektive som kompressorskap.
I mange vinskap med to temperatursoner er sonene avhengige av hverandre. Hvis det er tilfellet, må temperaturen i den øvre sonen være minst 5 grader lavere enn i den nedre. Kontakt oss for å finne ut hva som gjelder i vinskapet som du er interessert i.